Uncategorized

10+1 συμβουλές για θεραπεία

Η δυσκολία της αρχής

Η αρχή μοιάζει πάντοτε δύσκολη, αφήνοντας πίσω τα συνηθισμένα και την Ρότα που έχει η ζωή μας. Ορισμένες φορές μοιάζει να είναι αναγκαία η θεραπεία, καθώς νιώθουμε με όλους τους τρόπους δυσφορία.

Το ξεκίνημα μια νέας σχέσης (με τον εαυτό μας) σε αυτή τη φάση της ζωής μας, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πιο κοντά στην επόμενη μας απόφαση, να λέμε αλήθεια για το τι μας συμβαίνει. Αναγκαστικά κοιτάμε στο μέλλον για να ξεφύγουμε από το παρελθόν και τον φαύλο κύκλο που μας οδηγούσε έως τώρα.

Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι, δεν έχουν συγκεκριμένο αίτημα, έτσι είναι και πιο δύσκολο να φτάσουν στην πρώτη θεραπεία. Πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιο μέρος μας ή πιο κομμάτι της ζωής μας ευθύνεται για την κατάσταση που είμαστε;
Είναι αρκετές οι ανησυχίες και ιδίως όταν βρίσκεται κάποιος σε κρίσιμη στιγμή, δεν είναι εύκολο να διακρίνει τις αιτίες του προβλήματος.

Ουσιαστικά δεν χρειάζεται να σκεφτεί κάποιος πολύ πριν ζητήσει βοήθεια, μπορεί να νιώσει πως αισθάνεται και αν χρειάζεται κάποια συζήτηση για τα θέματα που τον απασχολούν. Αυτό που χρειάζεται είναι να ψάξει που θα απευθυνθεί ή μπορεί να στείλει κάποια e-mail για περισσότερες πληροφορίες. Αρκετά χρήσιμο είναι να ρωτήσει φίλους ή γνωστούς που μπορεί να γνωρίζουν κάποιο κέντρο ή θεραπευτή.

 

10+1 συμβουλές για θεραπεία

Παίρνοντας την απόφαση για την πρώτη θεραπεία, την πρώτη επίσκεψη σε ειδικό χρειάζεται να θυμάσαι 10+1 πράγματα που θα ωφελήσουν την θεραπεία σου.

1.Αξιοποίηση χρόνου

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο, αυτό εξαρτάται αρκετά από την δουλειά που κάνεις με τον εαυτό σου μέσα στην εβδομάδα. Προετοίμασε τον εαυτό σου, κράτα σημειώσεις, είναι προτιμότερο ένα προσωπικό τετράδιο θεραπείας ώστε να βλέπεις την πρόοδο σου και αρκετά συχνά να απαντάς στον εαυτό σου. Η θεραπεία διαρκεί 45′-60′ συνήθως και η κάθε συνεδρία είναι το έναυσμα για μια παραγωγική εβδομάδα. Ετοίμασε τον εαυτό σου για αυτή την ώρα και άφησε τον χρόνο να κυλήσει υπέρ σου, μην κοιτάξεις το ρολόι , άφησε τον θεραπευτή σου να ανησυχεί για αυτό. Σημαντικό μοιάζει να είναι και να φτάνεις 10΄νωρίτερα στην θεραπεία.

2. Κάνε το μέρος της ζωής σου

Αυτά που βγαίνουν στη θεραπεία σχετίζονται με το περιβάλλον που ζεις, εάν σκεφτείς πως αντιδράς με όλα τα άτομα που συναναστρέφεσαι. Εφαρμόζοντας τις αλλαγές στην θεραπεία σου, βλέπεις να αλλάζει και η εικόνα σου για τους άλλους, αλλά και των άλλων για εσένα. Αυτό το ταξίδι θα κρατήσει αρκετά, οπότε χρειάζεται να διασφαλίσεις χρήματα και χρόνο για την θεραπεία σου. Μπορείς να διεκδικήσεις περισσότερο θεραπευτικό χρόνο για εσένα μέσα στην εβδομάδα, π.χ.: μια βόλτα στο αγαπημένο σου μέρος, αθλήματα, γράμμα προς τον εαυτό.

3. Βγάλε την κριτική, βάλε όρια

Το διάστημα αυτό, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι να δέχεσαι κριτική και να ασκείς κριτική. Από μόνο του αυτό θα ξεκινήσει μια συζήτηση δίχως τέλος και με ένα μπερδεμένο αποτέλεσμα που δεν είσαι σίγουρος γιατί το έκανες. Δέξου το διάστημα αυτό να μην ασκείς κριτική και να μην επιτρέψεις σε κάποιον να σου ασκεί, είναι συνήθως πισωγύρισμα για εσένα και τη θεραπεία σου.

4. Νιώσε την μοναδικότητα

Η θεραπεία είναι ο δικός σου χρόνος, μπορείς να κάνεις ότι θέλεις και να πεις ότι σε εκφράζει. Μπορείς να ρωτήσεις ότι δεν καταλαβαίνεις, μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τα συναισθήματα σου, μπορείς ακόμη να πεις στον θεραπευτή σου όλες τις σκέψεις και όλες τις περιέργειες. Είναι η δικιά σου ώρα, οπού παίρνεις όλη την προσοχή που χρειάζεται από τον θεραπευτή. Ότι αλλαγή έρθει στο μέλλον θα το έχεις καταφέρει ύστερα από εκείνη την τολμηρή στιγμή που ξεκίνησες θεραπεία.

5. Ανάγκες , τι θέλω… , τι νιώθω… 

Το πιο σημαντικό κομμάτι στη θεραπεία είναι η αναγνώριση του τι συμβαίνει και του τι θέλω. Πως περνά κάποιος από την άγνοια στην συνειδητότητα εάν δεν ανακαλύψει πρώτα τις ανάγκες και τα κίνητρα που κρύβουν οι πράξεις και οι σκέψεις του; Βγάλε όλες τις σκέψεις στην επιφάνεια, για να δεις τι έχεις μάσα σου και να καταλάβεις πως δημιουργήθηκε. Η θεραπεία είναι δική σου υπόθεση, όσο ειλικρινής είσαι τόσο πιο κοντά στην αλήθεια θα βρεθείς, με αποτέλεσμα να έχεις κάνει καλή δουλειά με τον εαυτό σου.

 

6. Πήγαινε και πιο βαθιά

Κάπου εκεί.. είναι το σημείο μέσα στη θεραπεία, που θεωρείς ότι έχεις βρει για ποιον λόγο συμβαίνουν όλα. Εκεί υπάρχει μια κατευθυνόμενη σκέψη, (του τύπου: ναι αυτό είναι που με είχε πειράξει και από εκεί ξεκίνησαν όλα), οπού ο ίδιος ο εγκέφαλος εμποδίζει τις αισθήσεις να αφεθούν και να εκφράσουν αυτό που σου συμβαίνει, αυτό συμβαίνει αυτόματα.. Το κάνει αυτό ο εγκέφαλός σου , για να σε προστατέψει, για να μην ξανανιώσεις αυτό το πολύ δυνατό και άσχημο συναίσθημα που σε είχε πληγώσει κάποτε.  Χρειάζεται να συμβεί μερικές φορές για να νιώσεις πως υπάρχει κάτι άλλο εκτός από αυτές τις συζητήσεις σε συνειδητό επίπεδο.  Επέτρεψε στον εαυτό σου να αφεθεί και να πας ακόμη πιο βαθιά σε ειδική θεραπεία υποσυνειδήτου ίσως (π.χ. Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία). Είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα όταν δουλεύεις την πηγή της δυσφορίας και αλλιώς όταν δουλεύεις τα συμπτώματα.

7. Νέες δοκιμές

Με την πορεία της θεραπείας χρειάζονται νέες συμπεριφορές, κάτι που δεν είχες δοκιμάσει μέχρι τώρα, μπορείς να προχωρήσεις σε νέες δοκιμές σε αυτά που σου αρέσουν. Ακόμη και σε αυτά που δεν σου αρέσουν μπορείς να δοκιμάσεις να αλλάξεις παλιές συνήθειες. Μπορεί να μοιάζουν δύσκολα μερικά πράγματα να αλλάξουν, όμως αν είναι σημαντικό για εσένα, έχει προτεραιότητα. Βρίσκεσαι και στην κατάλληλη στιγμή που κάνεις θεραπεία. Μερικές φορές μια μικρή αλλαγή φέρνει μια μεγάλη αλλαγή που δεν μπορείς να φανταστείς.

8. Μην φοβηθείς το τέλος

Το τέλος της θεραπείας είναι μια πολύ σημαντική στιγμή. Ουσιαστικά έχεις πετύχει τον στόχο σου ή τους στόχους που δούλευες και είσαι έτοιμος να ξανά στηριχτείς στις δυνάμεις σου. Το ζητούμενο είναι να μπορείς να διαχειριστείς την καθημερινότητα μόνος σου, αναμφισβήτητα  θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσεις αδύναμος, όμως είναι σημαντικό να έχεις μάθει να σηκώνεσαι και να βάζεις τα όρια σου. Πάντα θα μπορείς να επισκεφτείς τον θεραπευτή σου, όταν το έχεις ανάγκη.   Όταν κλείνει μια θεραπεία, είναι και μια απόδειξη πως η θεραπεία λειτουργεί.

9. Συνέχισε να ονειρεύεσαι 

Όποιο και αν είναι το πρόβλημα σου, μην σταματήσεις να ονειρεύεσαι. Είναι μια διέξοδος που τους περισσότερους ανθρώπους τους δίνει δύναμη για το μέλλον. Συνήθως οι άνθρωποι κάνουν όνειρα όταν περνούν καλά, όμως αυτό είναι παγίδα. Μπορείς να κάνεις όνειρα συνεχώς και αυτό από μόνο του σου δίνει την αίσθηση της ελπίδας. Το παιδί που έχεις μέσα σου απελευθέρωσε το και κάνε μαζί του τα όνειρα πραγματικότητα. Έχει αποδειχτεί πως εάν φανταστείς αυτά που επιθυμείς, είναι πιο πιθανό να το πετύχεις.

10. Άσε την έκπληξη να συμβεί 

Στο σήμερα… ζεις σε μια κοινωνία οπού τα περισσότερα πράγματα είναι ελεγχόμενα: ρολόι με σφυγμούς, με βήματα, GPS, τηλέφωνα, messages, που είσαι? , που πας? , γιατί να φας αυτό το γιαούρτι και όχι το άλλο, θερμίδες, check in, upload στο διαδίκτυο την ζωή μας με σκοπό να επικοινωνήσεις. … … (ή να προστατευτείς;) .

Τι γίνεται με το συναίσθημα της έκπληξης!!??

Το συναίσθημα της έκπληξης ύστερα από αρκετές έρευνες των τελευταίων ετών συντελεί σημαντικά στην έκκριση ορμονών της ευτυχίας (όταν η έκπληξη είναι θετική) και όχι μόνο, αλλά και της νευροπλαστικότητας. Βεβαίως ανησυχείς μήπως συμβεί κάτι και έχεις φυλακίσει την έκπληξη σε ένα εσωτερικό κελί. Βγάλε την έκπληξη από το κελί και χρησιμοποιήστε την στους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου, μετά διαπιστώστε τις αλλαγές.

Μπορείς να αφεθείς στη ζωή και να εμπιστευτείς τις επιλογές σου.

+1. Απόλαυσε ότι συμβαίνει 

Απόλαυσε ότι συμβαίνει, για να σου δώσει καλύτερη εικόνα του εαυτού και να σε απελευθερώσει από οτιδήποτε δυσλειτουργικό στη ζωή σου. Έχεις ξεκινήσει μια διαδικασία επαφής με τον εαυτό, όπου δεν πρόκειται να να την σταματήσεις.  Άφησε την στιγμή να σε συνεπάρει και ζήσε στο εδώ και τώρα. Μπορείς να γίνεις μέρος της στιγμής και να αντιληφθείς πως η ζωή σου είναι στο τώρα, ούτε στο μετά, ούτε στο παρελθόν.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *